Písemka z chemie...

12. března 2012 v 20:25 | Lucie z Kreuzbergu |  Ze školy...
Bylo nebylo a v naší třídě se jednou psala písemka z chemie. Bohužel jsem se této hodiny nemohla zúčastnit z důvodu účasti na Hudebním festivalu SPgŠ a VOŠ v Krnově. A jak tak bývá zvykem, po návratu do školy jsme si se spolužačkami písemku dopsat. Ovšem její zadání nám vyrazilo dech. Možná proto, že jsme na "pajdáku" v nás paní učitelka chtěla vzbudit kreativitu a básnické střevo a měli jsme písemku napsat stylem přednášky (např.) pro babičku. (Zbytek třídy měl v termínu písemky normální zadání.) V tu chvíli bych nejradši třískala hlavou o zeď. Jenže mi stejně nezbylo nic jiného, než písemku napsat.
Další hodinu měl náš spolužák Bob prezentaci o lidských problémech (BMI, anorexie, bulimie, nadváha, obezita) a na konci jsme dostaly své písemky. Kromě mě. P. uč. mojí písemku četla před celou třídou a o přestávce mi řekla, že už ode mě do konce roku jiný styl písemky nechce a jestli bych nechtěla napsat knihu chemických pohádek.
Takže když už zná obsah mé písemky celá má milovaná P II.C, podělím se o ní i s vámi.


Milá babičko,
dnes ti mám vyprávět o sacharidech a proteinech. Uvařila jsem ti kafíčko, takže si do něj, jestli chceš, můžeš nasypat tuhle bílou krystalickou sladkou látku s chemickým vzorcem C6H12O6 neboli glukozu. Můžeš si tam dát taky sacharozu, což je disacharid složený z glukozy a fruktozy. Jinak se sacharoze říká třtinový cukr. Jestli chceš radši čaj, můžeš si ho osladit předešlými sladidly anebo si do něj dát med, který obsahuje fruktozu (ovocný cukr). Můžu ti nabídnout také sklenici mléka, která obsahuje laktozu, pokud ovšem nemáš galaktosemii, tedy nesnášenlivost galaktozy, kterou laktoza obsahuje. K jídlu ti můžu nabídnout brambory, u kterých jsem ale zjišťovala pomocí jodidu draselného, zda obsahují škrob, a proto jsou mírně nafialovělé. I ve tvé zahrádce v kytičkách najdeš sacharidy. V rostlinách mají zásobní funkci (škrob) a stavební funkci (celuloza). Pro živočichy, a tedy i pro nás, jsou sacharidy okamžitým zdrojem energie, takže když si tu kávu pořádně osladíš, spolehlivě tě nakopne. Až tahle přednáška skončí, uděláme si ze škrobu lepidlo a půjdeme kašírovat.
Proteiny neboli bílkoviny, se skládají z aminokyselin, které jsou k sobě navázány peptidickou vazbou. Naše tělo není schopné si proteiny samo vytvořit, a proto je potřebuje přijímat z potravy. Pomocí enzymů se jednotlivé bílkoviny rozkládají na aminokyseliny. Přítomnost bílkoviny si můžeš ověřit pomocí kyseliny dusičné. Pokud látka obsahuje bílkovinu, zežloutne. Bílkoviny mají několik funkcí. Stavební funkci má např. keratin, díky kterému nám rostou vlasy, nehty, vousy, atd. Transportní funkci má hemoglobin, který v těle transportuje kyslík. Další proteiny mají ještě funkce obranné, ochranné, atd. Bílkoviny jsou schopné fungovat do 40°C. Po dosažení této teploty jejich činnost ustává.
Ale chemie už bylo dost, na víc věcí si již nevzpomínám. Takže jdeme povařit ten škrob ve vodě, protože ve studené se nerozpustí, a hurá na kašírování!



A takhle vypadá moje písemka v reálu. Ohodnocená dvěma "smajlíkovýma" jedničkama a samolepkou s motýlem. :-)
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Karol Dee Karol Dee | Web | 12. března 2012 v 21:16 | Reagovat

Mně se to líbí! :D Úžasný :) Akorát našeho učitele bys nejspíš moc nepotěšila, dle mého názoru totiž nemá rád dlouhé texty (sám má problém napsat delší větu bez pravopisné chyby) a kolikrát u otázky zdůraznil, že není zvědavý na nějaké slohové práce a ať mu tam napíšeme rovnici (vzpomínám si na to u otázky Proč se jídlo v ledničce tak rychle nekazí?) :ú

2 Siwa Siwa | Web | 12. března 2012 v 21:36 | Reagovat

Taky se mi to líbí. :-) Psaní mě baví, ale asi bych vaši paní učitelku nechtěla. Takhle vybafnout na chemii s přednáškou... Tohle bych nevymyslela. :-D
Ale tu knížku chemických pohádek bys napsat měla, to je dobrý nápad. :-D I když nevím, jestli by tomu děti rozuměly, pro ně by to asi mělo být víc vysvětlené. :-) Půjdeš do toho? :D

3 Livien Livien | Web | 12. března 2012 v 22:04 | Reagovat

Mně se to teda taky děsně líbí, i když v tomhle stylu to u nás bohužel nehrozí. :D (Nebo bohudík? :D Kdoví)

4 Sach Sach | Web | 12. března 2012 v 22:50 | Reagovat

Doost dobrý, ta chemie ti jde koukám:) Originalita vaší p.uř. se cení:) Takovýhle písemky musé bejt asi radost opravovat :-D

5 ~Corelaine-sama ~Corelaine-sama | Web | 12. března 2012 v 22:56 | Reagovat

Nemělo by být v té poslední větě "povařit v horké vodě, protože ve studené se nerozpustí"? Jinak super, já bych to nedala. Kromě beletristického talentu to totiž vyžaduje znalosti z chemie a těch se mi jaksi nedostává =D. Je to jinak moc vtipně provedené a povedené!

6 Lucie z Kreuzbergu Lucie z Kreuzbergu | 13. března 2012 v 18:31 | Reagovat

Děkuju všem! :-) ;)

[2]: Jestli do těch pohádek půjdu nevím. Možná jo, ale až budu mít volnějc ;-) Každopádně jestli ještě něco takového napíšu, tak se to tu určitě objeví ;-)

7 Simii Simii | 11. května 2013 v 11:43 | Reagovat

Leischnerová má občas skvělý nápady, eště, že to padlo na tebe, jinak bychom se ani nedozvěděli, co máš za básnický střevo :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama